Golfplaten of leien op uw dak en zijn deze ouder dan 1998? 
Dan is er hoogstwaarschijnlijk asbest in verwerkt! 

Vlaanderen staat bekend als een asbestland. Ook uw woning bevat waarschijnlijk nog asbest, zeker als het gebouwd werd tussen tussen 1945 en 1998. Er is een wettelijke verplichting voor het verwijderen van asbest. 

U heeft misschien nog golfplaten of leien op uw dak of een andere dakbedekking waarin asbest verwerkt zit. Daarnaast is het ook verwerkt  onder de vorm van afvoerbuizen voor regenwater, rioolbuizen, schoorsteenpijpen, enzovoort.  

Door veroudering van asbest komen er asbestvezels los, die erg schadelijk zijn voor uw gezondheid.  U mag ook zeker zelf niet in het asbesthouden materiaal boren, slijpen, zagen of breken of zelfs reinigen onder hoge druk. Het inademen van losse asbestvezels kan kwaadaardige ziektes veroorzaken, zoals long- of buikvlieskanker. 

U doet er dus goed aan om asbesthoudende producten zo snel mogelijk professioneel te verwijderen!

Vanaf 2040 moet asbest uit en rondom uw woning verwijderd zijn

Vraag een gratis dakanalyse door een expert!

Zelf asbest verwijderen: niet aan te raden!

Zelf asbest verwijderen wordt sterk afgeraden. U moet namelijk over de nodige specifieke kennis beschikken en de nodige veiligheidsvoorzorgen treffen (beschermende kledij die voldoet aan de wet, aangepast materiaal, ervoor zorgen dat er geen stofdeeltjes bij de buren terecht komen, correct storten in het afvalcentrum...). Het is dan ook duidelijk dat het beter is om dit niet zelf te verwijderen door de bijhorende risico's. 

Deskundige verwijdering van asbest is dan ook een must voor een veilige verwijdering omdat professionele verwijderaars steeds de nodige veiligheidsmaatregelen treffen. 

Hoe wordt asbest verwijderd ?

asbest verwijderen

Verwijderen van asbest


​​​​​​​Het gebied wordt volledig afgezet en de asbesthoudende materialen worden voorzichtig gedemonteerd met speciale kledij. Daarna worden ze dubbel & luchtdicht verpakt in aangepaste folie en afgevoerd in speciale containers

stofzuigen met HEPA-filter

Stofzuigen met speciale HEPA-filter

Balken, enz. worden grondig schoongemaakt met een aangepaste stofzuiger met speciale HEPA-filter.
​​​​​​​Hierdoor worden eventuele vrijgekomen asbestvezels verzameld en veilig vastgehouden.

controle door erkend labo

Controle door onafhankelijk erkend labo

Een onafhankelijk erkend laboratorium doet een visuele inspectie van het gebied waarna het een certificaat uitreikt dat aangeeft dat het opnieuw veilig te betreden is. 

Voorbeelden van asbesthoudende daken